Vuokralaisen neliöissä: Yliopiston Apteekki

YA_PintoDesign_0

Aurakadun ja Yliopistonkadun kulmassa, Turun Kauppatorin laidalla Aurakatu 12b kiinteistön kulmauksessa olevaan toimitilaan tehtiin loppuvuodesta 2021 mittava remontti. Remontin lopputuloksena valmistui uudet upeat tilat Yliopiston Apteekille. Haastattelimme asiakastarinaamme varten proviisori Heidi Korinia, joka on toiminut nyt Turun toimipisteen apteekinhoitajana kahden ja puolen vuoden ajan.

Yliopiston Apteekki on Helsingin yliopiston omistama yhteiskunnallinen yritys, jonka tuotto käytetään suomalaisen koulutuksen ja tutkimuksen rahoittamiseen. Kaikkiaan Yliopiston Apteekkeja on 17 eri puolella Suomea. Helposti saavutettavien kivijalkamyymälöiden lisäksi Yliopiston Apteekilla on valtakunnallisesti palveleva verkkoapteekki ya.fi, josta löytyy yli 16 000 tuotteen valikoima. Vuonna 2021 Yliopiston Apteekin asiakas- ja lääkeneuvontapalvelu vastaanotti noin puoli miljoonaa chat- ja puhelinkeskustelua.

”Palvelemme valtakunnallisesti myös yli tuhatta terveydenhuollon organisaatiota, niin julkisella kuin yksityisellä puolella. Tarjoamme monipuolisesti erilaisia farmaseuttisia palveluita, kuten lääkkeiden koneellista annosjakelua lisäpalveluineen, antibioottipumppupalvelua ja rokotetoimituksia”, Heidi avaa.

Yliopiston Apteekilla on kolme yhteiskunnallista erityistehtävää: farmasian opiskelijaharjoittelut, harvinaisten lääkkeiden valmistus ja lääkehuollon tutkimus. Näistä Heidi antoi kolme konkreettista esimerkkiä:

”Apteekkimme toimivat joka vuosi kymmenien farmasian opiskelijoiden harjoittelupaikkana. Näin vuosien aikana kertynyt arvokas asiantuntijuutemme siirtyy edelleen eteenpäin.”

”Valmistamme käsityönä erityisreseptien mukaan harvinaisia lääkkeitä, kun tarvitsemaasi lääkettä ei ole apteekeissa saatavilla. Olemme useiden harvinaisten lääkkeiden ainoa valmistaja Suomessa.”

”Meillä on aina ollut tiivis yhteys tieteeseen ja tutkimukseen. Tuotollamme rahoitetaan vuosittain tuhansien tutkijoiden ja opiskelijoiden työtä.”

Apteekinhoitaja on vastuussa oman apteekkinsa toiminnasta kokonaisvaltaisesti, johon Heidi kertoi kuuluvan esimerkiksi laatuasiat, lääketurvallisuus, talousasiat ja henkilöstö. Kysyimme Heidiltä hieman hänen taustastaan ja millaisia työpäivät Yliopiston Apteekissa ovat.

”Olen koulutukseltani proviisori ja kauppatieteiden kandidaatti. Apteekin toiminnan kehittäminen ja yksikön johtaminen ovat ydintehtäviäni. Työpäiväni ovat hyvin monipuolisia ja niihin kuuluu paljon hallintoon ja talouteen liittyviä tehtäviä, toiminta- ja työohjeiden jalkauttamista, asiakaspalvelun tukemista sekä työtehtävien sujuvuudesta huolehtimista”, hän kertoo.

Yliopiston Apteekin Turun toimipisteen esihenkilötiimiin kuuluu Heidin lisäksi kaksi asiakaspalvelupäällikköä ja asiakaspalveluproviisori. Heidän lisäkseen toimipiste työllistää noin 45 henkilöä, joista suurin osa on farmaseutteja ja lisäksi proviisoreja, kosmetologeja, lääketyöntekijöitä sekä teknistä henkilökuntaa.

”Henkilökunnastamme osa työskentelee apteekin lisäksi chat- ja puhelinpalvelussamme. Lisäksi meillä on töissä apteekkiharjoitteluaan suorittavia farmasian oppilaita ja lääketeknikkoharjoittelijoita”, Heidi kertoo.

Turun vasta valmistuneen kauppatorin kupeessa sijaitseva Aurakatu 12b:n kiinteistö kattaa kaikkiaan noin 7600 neliötä toimisto- ja liiketilaa. Yliopiston Apteekin kulmaus sisältää 236 neliötä katutason myymälätilaa sekä 381 neliötä toimisto- ja varastotilaa. Tilaan tehtiin mittava remontti, joka valmistui marraskuussa 2021. Muutostöiden yhteydessä poistettiin muun muassa vanhat liukuportaat, lisättiin hissi sekä remontoitiin koko tila Yliopiston Apteekin myymäläkonseptin mukaiseksi. Myymäläratkaisujen tavoitteena on tukea erinomaisen asiakaskokemuksen toteutumista ja sujuvaa asiointia.

Kysyimme myös Heidiltä, millaisia asioita he painottivat toimitiloja valitessa ja mitkä seikat olivat heille ehdottomia kriteerejä:

”Optimaalinen sijainti oli ykkösasia – Turun ydinkeskustassa, helppojen kulkuyhteyksien päässä, esteetön kulku suoraan kadulta. Tärkeää oli, että meille pääsevät helposti myös asiakkaat, jotka liikkuvat pyörätuolien, rollaattorien ja lastenvaunujen kanssa”, Heidi kertoo.

Kompaktit kokonaisneliöt ja vain reilut 200 neliötä myymäläalaa vaati hyvää tilasuunnittelua, sillä ratkaisuissa tuli ottaa huomioon monta eri tekijää, jotta kaikissa eri toiminnoissa työskentely olisi mahdollisimman saumatonta:

”Uuteen apteekkiimme tuli varastorobotti sujuvoittamaan lääkelogistiikkaa ja reseptipalvelua apteekissa.  Apteekin sisäänkäynnin vieressä on verkkokaupan noutoautomaatti, josta verkkotilaukset voi noutaa nopeasti ja vaivattomasti. Toimitilaan saatiin edellä mainittujen lisäksi mahtumaan kaikki apteekin perustoiminnot, kuten laaja valikoima, reseptipisteet, toimistotilat ja varasto”, Heidi lisää.

Sisään astuessa Yliopiston Apteekkiin ei voi olla huomioimatta tilan valoisuutta ja tyylikästä, modernia myymäläilmettä. Ovelta katsoessa koko myymälän hahmottaa opasteineen yhdellä silmäyksellä ja näkymä kävelykadulle on myös osittain säilytetty. Värimaailma on tasapainoisen vaalea, Yliopiston Apteekin vihreää tehosteväriä on käytetty maltillisesti ja ajattomassa, aikaa kestävässä kalustuksessa on lämpöä tuovaa vaaleaa puuta. Kysyimme Heidiltä Turun myymälän suunnitteluprosessista ja millaisilla suuntaviivoilla sitä lähdettiin työstämään.

”Yliopiston Apteekki suunniteltiin yhdessä Pinto Designin kanssa. Apteekissa päivittäinen asiakasvirta on suuri ja jokainen neliö haluttiin hyödyntää mahdollisimman tehokkaasti. Apteekin suunnitelmassa määritettiin uudelleen palveluiden ja tuotteiden kohtaamisjärjestys. Suunnittelussa huomioitiin erityisesti ne tuoteryhmät, joiden parissa halutaan asioida omassa rauhassa”, hän kertoo.

”Apteekista haluttiin tehdä avara, vaikka neliöitä oli rajoitetusti. Näkyvyys kassalta eri puolille apteekkia suunniteltiin matalien kalusteiden avulla mahdollisimman hyväksi. Kalusteissa ja valaistuksessa löytyy kaarevia muotoja ja ne ohjaavat myös kulkua. Myymäläopasteet suunniteltiin projektissa selkeiksi ja minimalistisiksi”, Heidi jatkaa.

Yliopiston Apteekin verkkosivut ja kattavan verkkokaupan valikoiman löytää osoitteesta www.yliopistonapteekki.fi.

Katso kuvat toimipisteestä alta. Upeat kuvat YA:n myymälästä on Pinto Design / Sara Niemikorpi käsialaa.